user_mobilelogo

These items are only available in Dutch. Translation offered by Google. Please select a language.

Loeki de Leeuw neemt eerste eigen munt in ontvangst

2022

Loeki de Leeuw munt

De Nederlandse Munt eert Loeki de Leeuw met 50e verjaardag

Poppenfilmkarakter krijgt eigen munt

Unicum voor Loekie de Leeuw

De redactie heeft nagezocht, maar kan nergens vinden dat in de geschiedenis van de poppenfilm ooit eerder een karakter is gehonoreerd met een munt, afkomstig uit de Staatsmunterij.
Hiermee is een unicum in de (Nederlandse) poppenfilmindustrie. De aanleiding is bijzonder. Het karakter Loeki de Leeuw bestaat inmiddels 50 jaar. Dit is op zichzelf niet bijzonder, want er bestaan tal van andere animatiefiguren met deze leeftijd. Wél is bijzonder dat dit figuur ooit is bedacht om een buffer te zijn tussen reclamefilmpjes in en dat deze na vele jaren trouwe dienst werd gestopt. Het zou niet meer van deze tijd zijn. In 2021 kwam Loeki terug, het bleek nog altijd een positieve bijdrage te leveren aan de waardering van televisiereclame.

Joop Geesink’s blijvende herinnering.
Joop Geesink heeft jaren besteed aan het maken van een blijvende attractie om zijn naam aan te kunnen binden. Na veel tegenslag kon hij in het themepark De Efteling een bijdrage leveren in de vorm van de darkride ‘Carnaval Festival’. Maar Loekie de Leeuw zal aan zijn naam verbonden blijven met het werk wat Geesink wereldfaam gaf: poppenfilm.

Tekst uit artikel:

Loeki de Leeuw neemt eerste eigen munt in ontvangst

Loeki de Leeuw heeft op 16 februari 2022 zijn eerste eigen munt ter ere van zijn 50e verjaardag in ontvangst genomen. De munt werd overhandigd door muntmeester Bert van Ravenswaaij van de Koninklijke Nederlandse Munt (KNM). Loeki-eigenaar Louise Geesink en Ster-directeur Frank Volmer waren ook bij de overhandiging aanwezig.
Loeki ontving de zilveren jubileummunt in de fabriek van de KNM in Houten. Louise Geesink was nauw betrokken bij het ontwerpproces en is erg enthousiast over de munt: ‘Deze munt is een feestelijke pluim op Loeki’s 50-jarige carrière. Ik ben er enorm trots op en Loeki ook.’ De munt is verkrijgbaar in coincard, Zilver en Goud. De gouden munt is reeds uitverkocht, de coincard en zilveren munt zijn nog te bestellen op knm.nl.

Loeki de Leeuw
Loeki de Leeuw is een creatie van Joop Geesink en was voor het eerst op televisie te zien in januari 1972. Al snel groeide hij uit tot een Nederlands icoon. Na ca. 7.000 filmpjes stopte de Ster in 2004 met de Loeki-filmpjes en kon Loeki alleen nog worden bewonderd in de Efteling, waar hij jarenlang een rol heeft gehad in de attractie Carnaval Festival. Via de Gouden Loeki, de publieksprijs van de Ster voor de beste reclame, bleef het leeuwtje jaarlijks in de schijnwerpers. In 2021 deed Loeki zijn herintrede op televisie en is hij weer regelmatig in zijn 4-seconden optredens te zien tijdens de reclames van de Ster.

Ontwerp en oplage
De Loeki de Leeuw-uitgiften staan geheel in teken van het 50-jarig jubileum. De coincard bevat een jubileummunt én een Nederlandse 50 eurocent van 2022 om het 50-jarig jubileum te benadrukken. De oplage is strikt gelimiteerd tot 7.500 exemplaren.

Naast de coincard zijn er ook zilveren en gouden exemplaren uitgebracht, die worden geleverd in een luxe kokerverpakking. De gouden munt was streng gelimiteerd tot 10 exemplaren en is reeds uitverkocht. De zilveren munt is nog verkrijgbaar en heeft een oplage van 250 exemplaren. De Loeki de Leeuw-uitgiften zijn verzamelaarsitems van de hoogste kwaliteit en geen wettig betaalmiddel. De uitgiften zijn verkrijgbaar op www.knm.nl

Loeki de Leeuw munt (2022)Louise Geesink en Loeki de Leeuw munt (2022))

Loeki de Leeuw neemt eerste eigen munt in ontvangst
Foto (persbericht) www.knm.nl