user_mobilelogo

These items are only available in Dutch. Translation offered by Google. Please select a language.

Joop Geesink geeft Loeki een vriendin

1979

Ter gelegenheid van de 2000ste Loeki-avontuur komt wordt nieuw personage opgevoerd.

"Ik ben Rosie"

Opmerkelijk

Ter gelegenheid van de 2000ste Loeki de Leeuw TV-optreden wordt een nieuw personage geïntroduceerd door Joop Geesink.
Op de foto poseert hij – met eeuwige sigaar in de mond- met de twee poppen bij een filmcamera. Het artikel verscheen als ‘cover story’ in een ledenblad van de Nederlandse omroep AVRO. Het artikel werd door reporter Joan Eisema verteld het interview vanuit een fictief personage: de pop. Vermoedelijk bedoeld voor een jeugdig publiek.
De werkfoto’s zijn gemaakt in de Toonder-Geesink studio’s in Nederhorst den Berg. Te zien zijn o.a. regisseur/art director Henk Beumers, poppenmaker Ton Foederer en animator Pieter Merkx.

Foto’s (met vriendelijke toestemming) : Paul Levitton

Tekst uit artikel

Nieuw vriendinnetje voor Loeki

Deze week luidt Loeki de reclameleeuw voor de twee duizendste keer de STER-spotjes in. Een mijlpaal dus.
Niet alleen voor de leeuw zelf maar ook voor de vele medewerkers achter de schermen. Hulde dus aan vooral Joop Geesink de man achter Loeki. Om Loeki te verrassen, heeft Geesink een nieuw figuurtje bedacht. Een uitermate bevallig leeuwinnetje dat naar de naam Rosie luistert. Vanaf nu zult u na de bekende Loeki-herkenningsmelodie kennis maken met Rosie, die op deze pagina zichzelf aan u voorstelt.

Laat ik me eerst even voorstellen. Ik ben Rosie, de leeuwin. Ik ben bedacht door mijn vader Joop Geesink. Waarom? Nou, ik denk om twee redenen. Allereerst omdat Loeki, Piep de Muis en Wellepi voor de duizendste keer het scherm op-fietsen. Maar ook om nou eens een eh, … een vrouw ten tonele te voeren. Kijk, een mannenhuishouding kan best leuk zijn, maar een vrouw geeft er altijd weer dát stukje gezelligheid aan, dat het leven nou zo aantrekkelijk maakt. Vindt u niet? Dus ik loop vanaf nu tussen mijn deze mannen door. En tussen ons gezegd en gezwegen, ik voel me daar zeer wel bij. Weet u, ze zijn alle drie even blij met me, hoewel ik denk dat Loeki echt onrustig van me wordt. Als je het mij vraagt, loopt hij met vlindertjes in de buik rond. Van mij, natuurlijk! Daar voel ik me door gevleid, dat kunt u zich wel voorstellen. Maar zijn attenties maken me soms ook wel weer heel moe, hoor. Altijd als Loeki in de buurt is, gaat er wel iets mis. Het begint allemaal heel romantisch, maar ons samenzijn valt altijd letterlijk en figuurlijk in het water.


"Ik ben Rosie"
door JOAN EISEMA
Foto’s (met vriendelijke toestemming) : PAUL LEVITTON


Door zijn onhandigheid, natuurlijk. Mag ik u enkele voorbeelden geven?
Stelt u zich eens voor: Het is een prachtige herfstdag, de zon schijnt, de vogeltjes kwetteren. Loeki nodigt me uit voor een boottochtje. Gezellig, nietwaar? Biedt me als een galante heer een parasol
aan maar houdt die plu zo scheef dat de wind er onder schiet en ik met hebben en houwen het water in vlieg. Kijk, dat is pijnlijk. Dan ben ik beledigt! Dat kunt zich toch wel indenken. Allereerst omdat ik – en met mij vele anderen met mij – me heb uitgesloofd om er vooral verzorgd en goed gekleed uit te zien, maar ook omdat ik me geen raad weet, met zo’n stuntelige minnaar. Geef me dan maar Piep de Muis. Die voelt de vrouw tenminste aan, zo klein als hij is. Die weet hoe hij een vrouw moet waarderen. Op welke wijze hij haar met attenties kan overladen. Het gaat tenslotte om de manier waarop, begrijpt u? Ik bedoel … Ik kan heel blij zijn met een ruiker bloemen van Loeki. Maar als die lieve Piep de Muis daarnaast staat met één rode roos … Dat is pas je ware romantiek.
Dan laat ik uiteraard Piep binnen in mijn Hans-en-Grietje-woning en Loeki laat ik in de kou staan. Jammer dan. Elke keer weer probeer ik Loeki te ontzien. Ik ben tenslotte een welopgevoede leeuwin die echt wel weet hoe hef hoort. Maar die onhandigheid, hé! Vreselijk gewoon.
Maar begrijp me vooral niet verkeerd. Ik vermaak me kostelijk, daar niet van. Het is ook een leuk team dat aan en met ons werkt. Allereerst natuurlijk m’n vader Joop Geesink. Enige man, ik kan niet anders zeggen. Altijd vriendelijk, altijd lachen en vol nieuwe ideeën. Hij is nu weer bezig met Trunkie.
Dat is een blauwe olifant, die op haar eigen wijze duidelijk maakt hoe je verstandig om kunt gaan met energie. Dal heeft-ie toch maar weer even bedacht, die Joop Geesink. En dan al die andere mensen achter de schermen. De art-director, de regisseur, de naaister, de cameraman, Chris Smeekens, de directeur van de STER, Marian de Garriga, die de herkenningsmelodie heeft gemaakt. Ach, al die mensen ik kan er echt goed mee opschieten. Als ik héél eerlijk ben: eigenlijk heb ik ook wel en heel warm plekje voor Loeki. Ik hoop alleen, dat hij dat nooit te weten komt. Weet u, al hem eenmaal duidelijk is, hoe aardig ik hem vind, dan ia de romantiek voor een deel weg. Als u begrijpt wat ik bedoel. Laat hem maar blijven vechten om mij …
Dat is goed voor mijn jarige Loeki. Dat houdt de spanning erin, vindt u ook niet? □


Boven: Joop Geesink levert de ideeën voor elk Loeki-verhaal. Zijn op papier gezette schetsen worden door de artdirector uitgewerkt. Uiteraard gaat dit in nauw overleg met Joop Geesink zelf.

Boven-midden: Overleg is ook aanwezig tussen art-director, regisseur, en poppenmaker. Elk bepaalt of de ideeën van Geesink wel uitvoerbaar zijn op film en hoe. Vervolgens gaat ieder voor zich aan de gang.

Boven - Rechts: De poppenmaker maakt allerlei beweegbare "monden", die op het "basisgezicht" passen. Daardoor krijgen Loeki en Rosie verschillende gezichtsuitdrukkingen.

Onder-links: De naaister bedrijf "haute-couture" voor zeer kleine wezens. Rosie krijgt op het lijf haar kleren aangemeten, die op zeer precieze wijze door de naaister in elkaar worden gezet

Onder-midden: De regisseur aan de slag. Urenlang wordt met bewegingen gespeeld. Na wat "droge" repetities
Is het zover: de camera loopt, Loeki en Rosie moeten foutloos aan de slag.

Onder-rechts: Het karwei is geklaard. De filmpjes liggen vast, Loeki en Rosie mogen uitblazen. De man van de montage zorgt voor een glad lopend geheel ... Klaar voor de STER.

Bron:
TeleVizier - onafhankelijk radio/TV-blad van de AVRO. nr. 42, 20 oktober 1979