user_mobilelogo

These items are only available in Dutch. Translation offered by Google. Please select a language.

Stekker uit Gouden Loeki-show

2014

Gouden Loeki Award

Publieke Omroep kiest er voor om tv-show rond verkiezing te staken.

Loeki de Leeuw was jaren lang het beeldmerk van de STER, naar hem werd de "Gouden Loeki Award' vernoemd.

Loeki de Leeuw Award

De jaarlijkse prijs voor de beste TV-commercial werd jaarlijks via een TV-programma uitgezonden. Kijkers konden kiezen wat hun meest favoriete TV-reclame was. De winnende adverteerder ontving het beeldje van Loeki de Leeuw die een ouderwetse lampenkap omhoog houdt met daarop het logo van de STER. 
De naam STER staat voor Stichting Ether Reclame.
Hoewel Loeki de Leeuw vele jaren als stopmotionfiguur op de tv-figureerde, was zijn naam hier slechts een referentie geworden vanwege zijn immense populariteit. De bedenker van Loeki de Leeuw was, hoe kan het anders, Joop Geesink.

Volledige tekst

Stekker uit Gouden Loeki-show 

NPO en de STER stoppen met de Gouden Loeki. De jaarlijkse publieksprijs voor het beste reclamespotje ging sinds 1995 gepaard met een groots opgezette tv-show. De uitzending van 14 januari was definitief de laatste. Dit in het kader van de miljoenenbezuiniging op de publieke omroep. De uitreiking zelf blijft wel bestaan.

De STER nam het uiteindelijke besluit. ,,Het ministerie van OCW heeft ons gevraagd om - ondanks een uitstekende afdracht - uit solidariteitsoverwegingen met de publieke omroep, te bezuinigen,'' verklaart een woordvoerster. ,,Met een Gouden Loeki in nieuwe vorm kunnen we geld besparen op een relatief dure televisie-uitzending.''

Kritiek
Er was vaak kritiek op De Gouden Loeki. De afgelopen jaren voerden veel bedrijven stevig campagne om hun reclamefilmpje beter in de spotlights te krijgen. Er zou sprake zijn van een oneerlijk voordeel voor bedrijven of organisaties met een grote achterban. Ook was er de telkens terugkerende discussie of de publieke omroep wel zendtijd moest geven aan een commerciële aangelegenheid.

"De STER draagt zo een steentje bij aan de bezuinigingen op de publieke omroep en kan de prijsuitreiking toch continueren."

De Gouden Loeki, een verwijzing naar de pop Loeki de Leeuw die tot 2004 opdook in de STER-blokken, trok geregeld ruim een miljoen kijkers. De laatste editie met presentatrice Sophie Hilbrand en het spotje van KNGF Geleidehonden als winnaar trok zelfs 1,5 miljoen kijkers. Calvé pindakaas en Centraal Beheer Achmea ('even Apeldoorn bellen') wonnen de afgelopen 20 jaar de meeste Loeki's. De eerste Gouden Loeki ging in 1995 naar de KLM-spot 'Zwanen'.

Bron: Algemeen Dagblad, 14-03-15

Stekker uit Gouden loeki-show

,Foto: archief Joop Geesink producties