user_mobilelogo

These items are only available in Dutch. Translation offered by Google. Please select a language.

Prijs voor Holland invites the World

1962

Holland nodigt de Wereld uit (1957)

Joop Geesink wint prijs met zuivelfilm

Een oudere film blijkt het nog goed te doen op festivals. 

Vijf jaar later

Holland nodigt de wereld uit.
Is een charmante poppenanimatie uit 1957, gemaakt in opdracht van het Nederlands Zuivel Bureau (NZB) ter promotie van Nederlandse melk, boter en kaasproducten. Naar moderne maatstaven is het bijzonder dat deze film maar liefst vijf jaar na eerste release alsnog wordt toegelaten op een filmfestival en bovendien een prijs wint. Moderne festivals stellen strengere regels en daardoor worden oudere films niet meer toegelaten. In de naoorlogse jaren tot aan begin jaren ’60 was een groot deel van de wereld nog in de wederopbouwfase van na de Tweede Wereldoorlog. Reclamefilm en reclamefilmfestivals waren in die periode relatief nieuw. In dit artikel staat letterlijk dat het een “hier gehouden filmcompetitie” betrof. Allicht werd bedoeld dat het in Berlijn (Duitsland). Hoe deze competitie heet en waar de naam “Gouden Oor” vandaan komt is voor de redactie onbekend. Het beroemde ‘Berlin International Filmfestival’ bestond in deze tijd al, maar werd in de maand juni georganiseerd en heeft als award een gouden beer. Vele jaren later is een vergelijkbare naam toegekend aan een prijs voor financiële dienstverleners. Dat is hier niet aan de orde.
De film "Holland nodigt de Wereld uit" werd in meerdere talen uitgebracht en is hier te zien.

Tekst uit artikel:

Nederlandse film onderscheiden.
BERLIJN, 12 februari – De Nederlandse film “Holland nodigt de wereld uit” door Joop Geesink’s filmproductiebedrijf vervaardigd in opdracht van het Nederlandse Zuivelbureau, is op een hier gehouden filmcompetitie onderscheiden met een “Gouden Oor”.
Ook Frankrijk, Noorwegen en Japan kregen voor hun inzendingen een “Gouden Oor. Frankrijk voor de onderwijsfilm “Thaumetopea pitycomapa” en Noorwegen voor de film “Lamming of lamming vanskerl”.

Bron: dagblad “De Tijd”, 12 februari 1962

De tijd, 12 feburari 1962