user_mobilelogo

Dutchy brengt u het laatste wereldnieuws

1958

Dutchy brengt u het laatste wereldnieuws (1958)

Hollands boertje 'Dutchy' brengt nieuwsberichten waarin zuivel een rol speelt.

Reclame voor Nederlandse zuivelproducten

This item is only available in Dutch. This page is under construction. For now translation offered by Google. Please select a language.

Dutchy journaal

Poppenfilm in opdracht van het Nederlands Zuivelbureau over het typische Hollandse figuurtje boertje Dutchy, die blijkbaar een supersterstatus heeft en fictieve wereldnieuwsberichten brengt. Oorspronkelijk in Technicolor.

Opmerkelijk

Dit is deel 2 uit een serie, die de potentie had om een lange reeks te worden. Joop Geesink heeft de vindingrijkheid om uit een succesvolle productie vervolgopdrachten te halen. Deel 1 is eveneens uit 1958 maar helaas niet op deze website beschikbaar. Een fragment wordt getoond bij het filmpje over EYE instituut dat Dollywood-films restaureert.
Deze film werd als commercial rond dit programma vertoond. Verder is het concept van deze film gebaseerd op het gegeven dat in productiejaar 1958 nog een TV-journaal bestond. In verschillende bioscopen werden om die reden gefilmde weekjournaals vertoond. Het concept om Dutchy zijn eigen journaal te brengen was commercieel gezien een slimme zet van Joop Geesink. Dit had potentieel voor een langlopende serie. In de praktijk zijn er slechts twee versies geproduceerd.

Dutchy brengt u het laatste wereldnieuws (1958)Dutchy brengt u het laatste wereldnieuws (1958)
Dutchy brengt u het laatste wereldnieuws (1958)
Dutchy brengt u het laatste wereldnieuws (1958)
Dutchy brengt u het laatste wereldnieuws (1958)

Opletten

Wie meerdere films van Geesink nauwkeurig bekijkt, herkent personages uit andere Geesinkproducties terug. Herkenbaar is de sultan (Holland nodigt de wereld uit, 1957) maar ook de 104-jarige oma (Prins Electron, 1954). Beiden films van Henk Kabos. Om die reden wordt veronderstelt dat Kabos ook hier de creatieve leiding had.

Verschillende schalen

De openingsscène toont een vliegtuiglanding. Een sultan stapt uit. Deze opname werd door één van de webbezoekers geïdentificeerd. Hier werd gebruik gemaakt van een speelgoedvliegtuig, gemaakt uit blik, de Super Constellation van het merk Arnold.
Hiernaast twee foto's uit de film en een foto (2013) van het speelgoedmodel die hier bijna 55 jaar oud is. De schaalmodellen werden in verschillende kleuren en motieven geleverd. Het inzetten van kant-en-klare speelgoed modellen als dit vliegtuig leverde een enorme kostenbesparing op in de decorbouw.
De close-up van de deuropening en sultan toont een beperkt fragment van het toestel. Het fragment werd door de studiomedewerkers groter gebouwd omdat de schaal moest passen bij een bestaande pop. Voor dit shot is slechts een fragment van de vliegruigromp gemaakt: alleen de deur en één raampje.

Hoewel de titel vermeldt dat de film in het fraaie Technicolor is opgenomen, is deze versie afkomstig van een oude analoge videoband. Hierdoor is informatie verloren geraakt.

Dutchy brengt u het laatste wereldnieuws (1958)Dutchy brengt u het laatste wereldnieuws (1958)
Titel:Dutchy brengt U het laatste Wereldnieuws
                                 Opdrachtgever:Nederlands Zuivel Bureau
Lengte:3 minuten
Productiejaar:1958
Regie:Onbekend, waarschijnlijk Henk Kabos
Animatie:Onbekend
Poppen:Harry Tolsma
Formaat:35 mm, Technicolor