user_mobilelogo

Dutchy The Champion

1955

Dutchy Overwinnaar (1955)

Dutchy op de Kermis blijkt plots een held.

Poppenreclamefilm voor Melk

This item is only available in Dutch. This page is under construction. For now translation offered by Google. Please select a language.

Stalker op de Kermis

Collectieve reclame in opdracht van het Nederlands Zuivelbureau met het typisch Hollandse figuurtje Dutchy. Samen met zijn vriendinnetje bezoekt hij een kermis. Een man valt hen lastig. Zijn vriendinnetje negeert de man echter en troost Dutchy. De man blijft het tweetal lastig vallen. Dan drinkt Dutchy een glaasje melk en krijgt hij zoveel kracht en energie dat hij de man, die ondertussen zijn vriendinnetje lastig valt op de draaimolen, op zijn nummer zet. Tot slot drinken Dutchy en zijn meisje samen een glaasje melk waarna de volgende tekst in beeld verschijnt: 'Met melk meer mans.'

De Dutchy-films volgden elkaar relatief snel op. De eerste film was A Dream Comes True” (1955), (Een Droom wordt werkelijkheid). Realiseer dat de productietijd vanaf het moment van verstrekken opdracht tot en met de bioscoop gerede filmprints bij een productie van films als deze kon oplopen een half jaar. Alles moest handmatig worden gebouwd. Van de serie Dutchy-films is een forse reeks gemaakt. De exacte datum van release is niet gedocumenteerd, maar vast staat dat de eerste poppenfilm, “A Dream comes True” van 10 (!) minuten in 1955 werd uitgebracht. Hier zal langer dan een half jaar aan gewerkt zijn.

Opmerkelijk

Medewerkers van Dollywood bewaarden na afloop van een omvangrijke productie alle poppen en belangrijke decorstukken.
In Dutchy Overwinnaar zien we veel onderdelen uit Kermesse Fantastique (1951) terug: een draaimolen en een markante pop: de orgelman. Oplettende kijkers herkennen andere figuranten uit andere films. Hergebruik van poppen en decors leverde een substantiële besparing op de productietijd en -kosten. Het bouwen van gedetailleerde decorstukken kostte vaak weken werk. Omdat de decors in een andere context werden geplaatst, viel het noch de opdrachtgever noch het bioscooppubliek op dat hier gerecycled materiaal werd ingezet. Het effect van bewegende poppen in een kleurrijk decor en op een groot bioscoopdoek was immers overdonderend en het ging altijd over bij-figuren.

Mannenwerk?

Opmerkelijk detail: op de titelrol genoemde animator staat de naam Geert Knoef. Geert is geen man maar een vrouw. In die tijd een unicum. Geert (Geertruide) Knoef was één van de vele dames die bij Geesink werkte, maar de enig bekende vrouw die het tot deze sleutelpositie bracht. Kort na deze productie is zij getrouwd met Dollywood animator Joop Bekker. Zij zouden later samen de kwartier durende film Piccolo, Saxo en Co" (1958) animeren, met tientallen figuren in de scenes.
De positie van hoofdanimator had binnen de studio een bijzondere status. Het is niet bekend of ook andere vrouwen binnen de studio deze functie ooit hebben bekleed.

Dutchy Overwinnaar (1955)Dutchy Overwinnaar (1955)
Dutchy op poster (Kees van Roemburg) 1960
Dutchy Overwinnaar (1955)

Draaiorgelman in 'Dutchy Overwinnaar' (1955)

Kermesse Fantastique (1951)

De mascotte 'Dutchy' was een ontwerp van Kees van Roemburg. (1955)

Draaiorgelman in Kermesse Fantastique (1951)

Credits

Titel: Dutchy Overwinnaar
Opdrachtgever:het Nederlands Zuivel Bureau
Productiejaar:1955/1956
Lengte:3 minuten
                                                      Regie:
Koos Schadee
Muziek:Dolf van der Linden
Animatie:Geert Knoef
Poppen:Harry Tolsma
Poppenkleding:Lia Sten
Formaat:35 mm, Technicolor
Naar filmindex Joop Geesink's Dollywood

Meer "Dutch Vintage Animation" films van Joop Geesink's Dollywood: