user_mobilelogo

From Inca time to Blooker Time

1958

Inca Blooker Time (1957)

Van de Inca's tot Cacao

Commercial in stopmotion voor Blooker Cacao.

This item is only available in Dutch. This page is under construction. For now translation offered by Google. Please select a language.

Koop een vrouw met cacao...?

Op humoristische wijze vertelt From Inca time to Blooker Time hoe de Inca indianen cacao in hun cultuur gebruikten. Het verhaal is fictief. Zo zouden de Inca's cacao gebruiken als betaalmiddel. Daarmee konden ze zelfs om een vrouw kopen, wil de film ons doen laten geloven. De film sluit af met de informatie dat deze cacao is nu dankzij Blooker ook in het westen verkrijgbaar is. 

Opmerkelijk

Deze animatiefilm in 3D is niet van Joop Geesink’s Dollywood maar van Marten Toonder’s filmstudio. Zo nu en dan produceert hij naast de befaamde stripverhalen en tekenfilms ook een ruimtelijke animatiefilm.
Veel van deze ruimtelijke films werden gemaakt door of onder leiding van Han van Gelder. Deze jonge afgestudeerde elektronicastudent is al snel in het filmvak gerold. Han van Gelder maakte voorafgaand aan deze productie de prijswinnende film Verzonken Klokken (1957); eveneens in de ‘paper doll’ techniek. De paperdoll-techniek wordt jaren later bij Joop Geesink als nieuwe stijl geïntroduceerd met The Traveling Tune (1962). De naam van Han van Gelder wordt daar niet meer genoemd.
Han Van Gelder heeft zowel voor Toonder als voor Geesink gewerkt en verdient de credits als bedenker van de 'paper doll.' 

Inca's

Ondanks dat de film de naam van Inca's in de titel vermeld heeft staan, heeft het verhaaltje niets van doen met de oorspronkelijke Inca-cultuur. In de periode dat deze film werd gemaakt waren de Inca's voor het bedoelde filmpubliek een vrijwel onbekende cultuur. Het ongeloofwaardige verhaaltje werd hierdoor iets acceptabeler; men kende de gebruiken immers niet...

Inca Blooker Time (1957)Inca Blooker Time (1957)

Fragmenten uit de film tonen aan dat benen werden getekend op een transparant wiel

Inca Blooker Time (1957)
Inca Blooker Time (1957)

Credits

Titel: From Inca time to Blooker Time
Opdrachtgever:Blooker Cacao
Productiejaar:1958
Lengte:2,5 minuten
                                                      Script: 
Jan Gerhard Toonder
voor Toonder Studio's 
Muziek:Pim Jacobs
Regie:Han van Gelder
Animatie:
Han van Gelder
Décors:
René Zwartjes35 mm, Technicolor 
Camera:
Theo Hogers 
Formaat:
35 mm Eastmancolor