user_mobilelogo

Makers of History

1955

Makers of History (1955)

Astronauten ontmoeten Maanmannen en geven geschenken van de Aarde.

Reclamefilm voor Heineken bier.

This item is only available in Dutch. This page is under construction. For now translation offered by Google. Please select a language.

nlcsenfrdeiwitplptruskessvtr

Mensen op de maan?

– Hahaha, dat gaat tóch nooit gebeuren!
In 1955 wist men natuurlijk wel dat het onmogelijk was om ruimtereizen te maken. Het was daarom wel leuk om er over te fantaseren. Grappige film met een fictief beeld van reizen naar de maan. 

Hongaren

Animator/Regisseur Gyuala Balász kwam duidelijk uit hetzelfde ‘creatieve nest’ als Joszef Miszik. Dat klopt, ze kwamen beiden uit Hongarije in het kielzog van George Pal, die als filmmaker uit Hongarije naar Nederland vluchtte toen de Nazi’s in dat land oprukten. Beide animatoren werkten dus al samen sinds medio jaren ’30 uit de vorige eeuw.
Beide Hongaarse animators hadden een minimalistische animatiestijl. De bewegingen zijn vaak erg strak, soms haast mechanisch. Toch zijn er voorbeelden van zowel Miszik als Balasz dat ze meer natuurlijke bewegingen konden animeren.

Opmerkelijk

 Gyuala Balász heeft creatief lang in de schaduw gestaan van zijn collega en landgenoot Joszef Miszik, terwijl het artistieke niveau zeker gelijkwaardig genoemd mag worden.

Een overeenkomst tussen de twee Hongaren is dat van beide heren de naam op verschillende wijze werd gespeld. Het mag duidelijk zijn dat Nederlanders in de jaren '50 niet waren gewend aan namen van buitenlandse afkomst. Jules Balázs en Gyuala Balasz zijn dezelfde persoon.

Makers of History (1955)
Makers of History (1955)
Makers of History (1955)
Makers of History (1955)

Credits

Title:Makers of History
Client:Heineken Brouwerij
Year of production:1955
Duration:2,5 minutes
Music:Unknown
Art director: Unknown, probably Henk Kabos
                                       Animation:Gyuala Balász
Puppets:Harry Tolsma
Puppetclothing:Lia Sten
Format:35 mm, Technicolorc
Back to animation film index