user_mobilelogo

Life is Nothing without Philips

1960

Life is Nothing without Philips (1960)

Deze film illustreert dat een leven zonder Philips niets waard is. 

Reclame voor Philips consumenten elektronica.

This item is only available in Dutch. This page is under construction. For now translation offered by Google. Please select a language.

Kapers op de Kust

"Het leven is niets zonder Philips" is de internationale titel van deze film. De oorspronkelijk was "Kapers op de Kust." Dieven stelen bij een gezin alle Philips apparatuur, maar dankzij samenwerking tussen burger en de politie komt alles komt terug. Hoewel, álles? Eén van de dieven toont op het laatst nog een klein draagbaar radiootje die hij heeft achtergehouden.

Opmerkelijk

Joop Geesink is zijn animatiefilmstudio ooit begonnen met tekenfilmer/striptekenaar Marten Toonder. Deze film heeft in vormgeving naar mijn persoonlijke smaak een duidelijk knipoog naar de stripfiguren uit Tom Poes en Ollie B. Bommel. Met dat verschil dat de figuren hier niet zijn getekend maar ruimtelijk zijn. Het is niet bekend of naar bewuste verwantschap is gezocht, maar het is wel herkenbaar. Bijna tien jaar eerder had Marten Toonder zijn commerciële tekenfilmstudio gesloten en zijn veel medewerkers overgegaan naar Joop Geesink's Dollywood. Hieronder ook artdirector Henk Kabos, verantwoordelijk voor de vormgeving van deze film.

Er wordt aangenomen dat voor deze film werd gekozen om dieren in te zetten in de rol van mensen omdat Philips allicht vooraf had besproken dat deze film een wereldwijde roulatie zou krijgen. De boodschap is immers universeel. Door gebruik te maken van dieren als mensen werd op creatieve wijze een multicultureel probleem vermeden. 

Mickey Man

Tevens is opmerkelijk dat het filmpje halverwege wordt 'onderbroken' door een integrale fictieve tv-uitzending van Mickey Man. Dit is van de tekenfilmer Børge Ring. Hij werkte destijds voor Toonder. Daarmee is de koppeling naar Toonder weer rond. De reden van toevoeging van 1 minuut durende fragment is niet bekend. Mogelijk was het een tekenfilmpje die op voorraad was en door deze in deze bewerkelijke productie op te nemen konden de dure poppenfilmminuten worden ingekort.

André Popp

Een naam die wij bij Dollywood films vaker voorbij horen komen is die van de Franse componist André Popp. Hij maakte grote naam met de soundtrack van Piccolo, Saxo en Co (1958). Later zou hij ook "Philips Cavalcade, 75 jaar muziek" (1966) van muziek voorzien en de aanstekelijke film "Philips On Parade" (1964).

Fietsen

De redacteur van dit artikel heeft jaren geleden de eer gehad diverse malen met animator Cor Icke gesproken te hebben. Daarin kwam deze film ook eens ter sprake. Het onderwerp was dat het altijd moeilijk was je als filmmaker in te leven in wat de klant uiteindelijk verwacht te zien te krijgen. Cor Icke vertelde dat hij ooit eens een filmpje maakte over een nijlpaard op de fiets. Dat was een "***-klus" om te doen. De nijlpaard-pop was topzwaar en de fietsscene duurde erg lang. Het kostte dus veel moeite om de nijlpaard te laten fietsen.
Toen de film aan de klant werd getoond was zijn eerste en spontane reactie: "Maar .... zo fietst een nijlpaard helemaal niet!"
Cor Icke, die bij de vertoning aanwezig was, reageerde hierop met: "Goed, ik ga vanmiddag wel even naar de dierentuin om te kijken hoe hij wél fietst." :-). De scene is ongewijzigd in de film gebleven.

Mickey man - Life is Nothing without Philips (1960)Life is Nothing without Philips (1960)
Life is Nothing without Philips (1960)Life is Nothing without Philips (1960)
Life is Nothing without Philips (1960)
Life is Nothing without Philips (1960)
Life is Nothing without Philips (1960)
Life is Nothing without Philips (1960)

Credits

                                      Titel: Life is Nothing without Philips
Opdrachtgever:Philips
Productiejaar:1960
Lengte:8 minuten
                                                      Art Direction:
Henk Kabos
Muziek:André Popp
Animatie:Cor Icke
Poppen:Harry Tolsma
Poppenkleding:Lia Sten
Formaat:35 mm, Technicolor