user_mobilelogo

The Nightmare

1953

De nachtmerrie (1953)

Man dreams that he is being shaved in a gruesome way

Advertising for Philips Philishave

This item is only available in Dutch. This page is under construction. For now translation offered by Google. Please select a language.

De film toont, middels een poppenanimatie, een man die snurkend in bed slaapt. Hij heeft een droom waarin hij een piraat ontmoet die hem een spiegel voorhoudt. De man heeft een stoppelige baard en wordt door de piraat meegenomen naar een piratenschip waar een barbier tijdens een scheerbeurt een bemanningslid onthoofd. De dromende man is vervolgens aan de beurt maar bukt wanneer de barbier uithaalt met zijn mes, waardoor de mast van het schip doormidden wordt gesneden. Vervolgens wordt de dromende man wakker en begint zich direct te scheren met het Philips scheerapparaat dat op hem komt afgevlogen.

Onbekend

Afgaande op de vormgeving van de film en de titelkaarten, wordt de productieperiode rond 1953 ingeschat. Dat is hetzelfde jaar als "Ontdekking van Amerika" (1953), waarin hetzelfde schip figureerde. Ook stamt uit 1953 "Far West Post" (1953). Gelijkenis met deze film zijn de overtrokken 'lelijke gezichten' die de slechteriken tonen. 

Opmerkelijk

Wie de films op deze website nader beschouwd zal constateren dat het decor van dit piratenschip meerdere keren terug komt bij andere reclame-uitingen. Neemt niet weg dat de overige productiekosten van een poppenanimatie toch nog behoorlijk kan oplopen. Opdrachtgever Philips had een bijzondere en hechte band met Joop Geesink en diens Dollywood.
De redactie sluit niet uit dat deze film als 'tussendoor' productie werd gegund om de tussenliggende tijd naar de volgende grotere film te overbruggen. Dat zou dan Prins Electron zijn in 1954. Hiervoor is echter geen bewijs.

De nachtmerrie (1953)
De nachtmerrie (1953)

The Nightmare (1953)

This image is from

Discovery of America (1953)

De nachtmerrie (1953)

The Nightmare (1953)

De nachtmerrie (1953)

The Nightmare (1953)

Credits

Titel: De Nachtmerrie
Opdrachtgever:Philips electronica
Productiejaar:ca. 1953
Lengte:2 minuten
                                                      Art directie:
Onbekend, mogelijk Henk Kabos
Muziek:Onbekend
Animatie:Onbekend, mogelijk József Misik
Poppen:Harry Tolsma
Formaat:35 mm, zwart-wit