user_mobilelogo

Dutchy on Thin Ice

1955

Dutchy on Thin Ice (1955)

Dutchy gaat de confrontatie aan met zijn rivaal.

Reclamefilm voor melk.

This item is only available in Dutch. This page is under construction. For now translation offered by Google. Please select a language.

Collectieve reclame in opdracht van het Nederlandse Zuivelbureau rond het typisch Hollandse figuurtje Dutchy. In een karakteristiek Hollands landschap schaatsen een meisje en Dutchy op het ijs. Al snel komt er een andere man op het ijs die veel beter kan schaatsen dan Dutchy en het meisje op die manier probeert te versieren. Dutchy zakt moedeloos ineen maar, ingefluisterd door een vogeltje, drinkt hij vervolgens een glaasje melk. Dit geeft hem zoveel kracht en energie dat hij zijn concurrent moeiteloos aftroeft en hem uiteindelijk zelfs door het ijs laat zakken. Zo weet hij het hart van het meisje te winnen en samen schaatsen ze de horizon tegemoet. De reclame besluit met tekst in beeld: 'Met melk meer mans.'

Opmerkelijk

Deze film is gelijktijdig gemaakt met de langere Dutchy-debuutfilm A Dream Comes True. Dit toont aan dat de opdrachtgever zo stellig was overtuigd van dit concept dat hij niet één maar twee films in overlappend liet produceren. Tevens komen uit 1955 Dutchy en het Dorpsconcert en Dutchy Overwinnaar. De grootste overwinnaar was natuurlijk Joop Geesink, die van één klant vier omvangrijke filmopdrachten verwierf. Meerdere opdrachten zouden volgen. Prettige bijkomstigheid was dat Dutchy op Glas IJs enkele maanden later een internationale filmprijs zou verdienen.

Techniek

Bepaalde shots van deze film tonen onbedoeld overduidelijk hoe de pop verschillende gelaatsexpressies kan vertonen. Zodra de pop van de zijkant in beeld is, is langs de oren een naad zichtbaar. De poppenmaker had het hoofdje in twee delen opgesplitst waardoor verschillende gezichtsmaskers op hele kleine pennetjes in het achterhoofd konden worden geplaatst. Omdat in de film alles bewoog en de aandacht naar elders in beeld werd getrokken, viel het destijds nauwelijks op. Met de moderne technieken wordt een dergelijke naad beeld-voor-beeld weg geretoucheerd.

Dutchy on Thin Ice (1955)
Dutchy on Thin Ice (1955)
Dutchy on Thin Ice (1955)
Dutchy on Thin Ice (1955)

Vanaf de oren is een duidelijke naad zichtbaar. Dutchy op Glad IJs (1955)

Dutchy on Thin Ice (1955)

Dutchy op Glad IJs (1955)

Dutchy on Thin Ice (1955)

Bron: reclamevakblad "Ariadne", juni 1956

Dutchy on Thin Ice (1955)

Dutchy op Glad IJs (1955)

Credits

                                            Titel: Dutch op Glad IJs
Opdrachtgever:Nederlands Zuivel Bureau (NZB)
Productiejaar:1955
Lengte:3 minuten
                                                      Muziek:
Dolf van der Linden
Art Director::Henk Kabos
Animatie:Cor Icke
Poppen:Harry Tolsma
Poppenkleding:Lia Sten
Formaat:35 mm, Technicolor