user_mobilelogo

Dutchy - supreme power

1957

Dutchy is de baas (1957)

Met Melk, Boter of Kaas is Dutchy de baas.

Reclame voor Nederlandse zuivel

This item is only available in Dutch. This page is under construction. For now translation offered by Google. Please select a language.

Melk, Boter en Kaas! 

In "Dutchy is de Baas" lost het onvermoeibare boertje tal van problemen op dankzij de kracht van melk, boter en kaas. 

Niet te stoppen

Sinds de introductie van dit logo van het Nederlands Zuivel Bureau als geanimeerde mascotte met de film A Dream Comes True (1955) is het succes van dit boertje niet meer te stuiten.
Joop Geesink heeft een goede opdrachtgever gevonden in dit promotiebureau en maakt meerdere poppenfilms met Dutchy. Onderstaande titel is de eerste van een tweeluik. Deel 1 is teruggevonden en in het archief opgenomen. Zie hieronder.

Deel twee, uit 1958/59, is tot heden niet beschikbaar. De inhoud van de ontbrekende film willen wij u niet onthouden: Terwijl een mannelijke commentaarstem middels een vrolijk liedje het verhaal vertelt, tonen de beelden verschillende scenes waarin Dutchy mensen helpt met behulp van de Nederlandse zuivelproducten zoals boter, melk en kaas. Zo helpt hij een verkeersagent, een vermoeide secretaresse, een ziek jongetje die niet kan buiten spelen en een wielrenner die de Tour de France rijdt. Tot slot klinken nog drie reclame slogans: 'Met melk meer mans; roomboter is niet te vervangen; doe nog meer met kaas.'

Dutchy is de Baas (1957)

Opmerkelijk

Alle Dutchy films zijn in een tijdsbestek van 6 jaar geproduceerd. Soms meerdere films in 1 jaar. Allicht dat dit verklaart dat de creatieve leiding van de films bij meerdere art directors lag en dat bijna alle belangrijke poppen-animators één of meerdere Dutchy-films op hun naam hebben staan. De totale doorlooptijd van  "schets tot film" bij een 3 minuten film als deze zal ca. een half jaar zijn geweest.

Wetenswaardig

Bij eerdere Dollywood animatiefilms werkten Geert Knoef en Joop Bekker samen (Piccolo, Saxo en Co, Dutchy Overwinnaar e.a.) Deze gedeelde werkzaamheden leidde in dit jaar tot één van de Dollywood huwelijken. Op deze film staan daarom “Geert en Joop Bekker” vermeld. 

Dutchy is de Baas (1957)
Dutchy is de Baas (1957)
Dutchy is de Baas (1957)
Dutchy is de Baas (1957)

Credits

Titel: Dutchy de Baas 
Opdrachtgever:het Nederlands Zuivel Bureau (NZB)
Lengte:3 minuten
Productiejaar:1957
                                                      Art Director:
Henk Kabos 
Muziek:Dolf van der Linden 
Poppen:Harry Tolsma
Animatie:
Geert Bekker-Knoef, Joop Bekker
Poppenaankleding:Lia Sten
Vocalen:Onbekend
Formaat:35 mm, Technicolor