user_mobilelogo

Beech Nut Chewing Gum - Frosty Mint

1965

Beech Nut Frosty Mint (1965)

Verpakte stroken kauwgom komen tot leven. 

Commercial in stopmotion voor Beech Nut Chewing gum.

This item is only available in Dutch. This page is under construction. For now translation offered by Google. Please select a language.

Voel de tintelende frisheid

Commercial voor Beech Nut Chewing gum. De verpakte stroken kauwgom komen tot leven. Sneeuwvlokken en ijskristallen dwarrelen rond. Zij symboliseren de frisse smaak. Beech Nut - Frosty mint. De jingle wordt na vele jaren nog steeds herkend door ouderen.

Techniek:

Joop Geesink produceerde tussen 1950 en 1970 voor dit merk een omvangrijke serie commercials. Hierbij horen ook veel varianten in uiteenlopende lengtes (reminders).
Vertoning van een reclamefilm in de bioscoop is per seconde "zendtijd" veel goedkoper dan op de televisie. Dat maakte het mogelijk dat de bioscoop langere versies werden gedraaid. De gezongen reclame-jingle werd enorm populair en komt in tal van varianten terug in andere Beech-Nut filmpjes.
Het bekende Beech-Nut liedje: 'More flavor to chew, more flavors to choose. The flavor starts lively, the flavor stays lively. Buy Beech-Nut, buy gum.' 

Wel of geen poppenfilm?

Sommige kijkers vragen zich af: is dit poppenfilm of computeranimatie? Het antwoord is: poppenfilm. Beter gezegd: stop-motionfilm.
Deze films dateren immers uit de tijd dat computers en video niet bestonden. De traditionele poppen zijn vervangen door kauwgom stroken, die soms de gestalte van een poppetje aannemen.

Opmerkelijk

In deze pre-digitale tijd waren alle grafische effecten handmatig gemaakt. De sneeuwvlokken werden uit wit papier geknipt en vervolgens beeld voor beeld langs een vooraf uitgestippelde baan voor de trucfilmcamera verschoven. Hoewel deze videokopie van lage kwaliteit is, kun je de schaduw van de uitgeknipte papieren ijskristallen zien. Alles werd immers met filmlampen opgenomen. Het artwork lag plat op een tafel en de camera hing er loodrecht boven, op gelijke wijze zoals vroeger een tekenfilm werd opgenomen.

Graag ook aandacht voor de titels die op speelse wijze worden ‘weggeveegd’ door de gum. Zoals vermeld bestond in die tijd geen videographic. Daarom werden de titels apart op film opgenomen met enkel beeldopname en dubbel printtechniek over de animatie gezet. Dit vergde vooraf een secure berekening om de afzonderlijk opgenomen titels te laten ‘meebewegen’ met de gum. Het effect is alsof de kauwgom de tekst weg duwt en op andere momenten wringt de tekst zich tussen de snoepjes door. Kortom, een naadloze interactie tussen beeld en tekst.

Beech Nut Frosty Mint (1965)

Gedrukte advertentie in dezelfde stijl.

Beech Nut Frosty Mint (1965)Beech Nut Frosty Mint (1965)Beech Nut Frosty Mint (1965)Beech Nut Frosty Mint (1965)

Credits

Titel: Beech Nut Frosty Mint
Opdrachtgever:Beech Nut
Productiejaar:1960
Lengte:1,5 minuut
                                                      Art Director:
Onbekend
Animatie:Onbekend
Props:Onbekend
Formaat:
35 mm, zwart/wit