user_mobilelogo

Good Will to Men

1956

In de Mensen een Welbehagen (1956)

Kerstavond ergens in een klein stadje.

Sfeervolle kerstfilm zonder reclame.

This item is only available in Dutch. This page is under construction. For now translation offered by Google. Please select a language.

In de Mens een Welbehagen

Een kerstwens in de vorm van een poppenanimatiefilm uit de Dollywood studio's van Joop Geesink. Een kerstkoor zingt de mooiste melodieën, de lichtjes twinkelen in de kerstboom en op straat wordt er in een kraampje in de sneeuw glühwein gedronken. De film eindigt met "Prettige Kerstdagen en een Voorspoedig Nieuwjaar van de directie van dit theater".

Enthousiaste reacties

De opdrachtgever was ‘de directie van dit theater’, naar alle waarschijnlijkheid de bioscopen die waren aangesloten bij de NFB. Medewerkers en directie zullen kennis genomen hebben van de vaak enthousiaste reacties die bij het publiek werden losgemaakt bij het zien van één van Joop Geesink's poppenfilms. Mogelijk dat deze good-will reactie bij het publiek de wens ondersteunde om als bioscoop zelf óók een poppenfilm te hebben.
Op welke wijze deze filmopdracht door Joop Geesink is verworven is niet duidelijk. Joop Geesink was, zoals we dat nu noemen, een ‘netwerker’. Hij had overal contacten en hield iedereen waaraan hij dacht te kunnen verdienen te vriend. Joop Geesink was snds 1953 toe tot de branchevereniging “Nederlandse Film- en Bioscoopbond” (NFB). Hij was bekende filmmaker en de aangesloten theaters vertoonde zijn films. Er zal allicht een samenhang zijn geweest tussen zijn lidmaatschap en deze opdracht.

Storyboard

Het concept van de film zal vermoedelijk door Joop Geesink zelf bij de opdrachtgever zijn gepresenteerd en verkocht. De visualisering lag geheel in handen van veelzijdige illustrator Henk Kabos. Hij werkte het gehele verhaal uit op twee vellen papier als een storyboard. Deze is gelukkig bewaard gebleven evenals enkele zwart/wit foto’s uit de productie. Meer foto's staan elders op de site.
Hoe je deze film ook bekijkt, het is een sfeervol poëtisch filmgedicht. Er wordt eigenlijk geen verhaaltje verteld en bijzonder is dat er geen reclameboodschap aan het eind van deze productie is. In dat opzicht is deze film te zien als een vrije film, met een gesponsord budget.

Opmerkelijk

De film was voor de jaren ’50 tijdloos en kon zonder problemen meerdere kerstfeestvieringen worden ingezet. De productie van deze film is uit 1956. In een gezinsblad (De Katholieke Geïllustreerde) verscheen in 1959 een omvangrijk artikel over Dollywood waarin kleurenfoto’s van deze productie zelfs de omslag sierden. Dit laat zien hoe populair dergelijke films waren.

In de Mensen een Welbehagen (1956)In de Mensen een Welbehagen (1956)In de Mensen een Welbehagen (1956)
In de Mensen een Welbehagen (1956)
In de Mensen een Welbehagen (1956)

In de Mensen een Welbehagen (1956) - storyboard

In de Mensen een Welbehagen (1956) - storyboard

Credits

Titel: In de Mensen een Welbehagen
Opdrachtgever:Nederlandse Film- en Bioscoopbond
Lengte:2 minuten
Productiejaar:1956
                                                      Art Director:
Henk Kabos
Muziek:Onbekend
Poppen:Harry Tolsma
Poppenkleding:
Lia Sten
Animatie:Onbekend, mogelijk Cor Icke
Formaat:35 mm, Technicolor