user_mobilelogo

Beech Nut - Variety Show 

1955

Beech Nut - Variety Show (1955)

Waarin stroken kauwgom tot leven komen.

Commercial in stopmotion voor Beech Nut chewing gum

This item is only available in Dutch. This page is under construction. For now translation offered by Google. Please select a language.

Variatie genoeg bij Beech Nut

Commercial in stopmotion voor Beech Nut chewing gum, waarin stroken kauwgom tot leven komen.
Een wervelende dans act met kauwgom komt tot een climax.

Voor Beech Nut werden vele animatiefilms gemaakt. Van deze omvangrijke serie is helaas geen volledige documentatie bewaard gebleven. Wanneer dit filmpje moet worden ingeschat op leeftijd zal dat uitkomen op een productiejaar rond 1950 – 1955: enigszins traag filmisch gevisualiseerd, maar met mooie vloeiende danspassen van ogenschijnlijk simpele stukjes kauwgom. Knap gemaakt met eenvoudige middelen. Jammer dat de oorspronkelijke 35mm opname gedegradeerd is naar een lage resolutie MPG-bestand.

Opmerkelijk

De kauwgomstrips die voor de camera optraden, waren modellen en vaak iets groter dan de werkelijkheid. Voor sommige shots konden dit wel schaalmodellen zijn van 200 tot 500% van de ware grootte. De schroefvormige carousel werd ten behoeve van de afmeting juist op kleinere schaal gebouwd. Wanneer details getoond moesten worden, werd een deel van het decor op grotere schaal gebouwd.
De witte kauwgumtabletten waren destijds allicht geemaakt door de combinatie van op maat gesneden stukjes blad-lood waarover een laag latexrubber werd aangebracht.
Het flexibele lood kon beeld voor beeld worden verbogen en het laagje rubber gaf de illusie van kauwgomstructuur. Deze rubberlaag werd beschilderd met fruitstrepen om een treffende gelijkenis met de echte kauwgom te behalen. Met vernuftig weggewerkte pinnen konden de ‘poppen’ in de vloer van het decor worden geprikt. Zo bleven ze zelfs dansend op één been staan.
Verder werden, wanneer de opname dit vereiste, de papieren wikkels nagebootst door de hele wikkel te schilderen op de rubberen imitatie kauwgom.

Beech Nut - Variety Show (1955)

Eeuwige Jingle

De gezongen jingle “Buy Beech Nut, Buy Gum!” klinkt simpel, zelfs voorspelbaar. Het werd echter vele jaren intensief gebruikt in ontelbare bioscoopvoorstellingen en later ook op de Amerikaanse televisie. Nu, ruim een halve eeuw later, leven nog veel Amerikanen die deze jingle kennen en meezingen.
Op basis van het enorme succes van de jingle kon in latere commercials de tune worden teruggebracht tot een begeleidend muziekje om toch nog steeds herkend te worden.
Wie na het bekijken van deze video ook de andere Beech Nut films bekijkt, zal een evolutie in het concept kunnen vinden.
'More flavor to chew,
more flavors to choose.
The flavor starts lively,
the flavor stays lively.
Buy Beech-Nut, buy Gum.'

Credits

TitleBeech Nut - Variety Show
Cliënt: Beech Nut
Duration: 1,5  minute
Year of production:ca. 1955
Art director:Unknown
Animation:Unknown
Format:35 mm zwart/wit
No more details known.