Gastenboek / Reactions

Buisman (1974)

1974-BuismanTv-commercial uit midden jaren '70 richt zich op de traditionele filterkoffiegebruiker. Het busje Buisman met gebrandde suiker werkt als smaakversterker.  De ouderwetse koffie pot krijgt een knoop.

Koffiepottuitjes

Om een knoop te leggen in de tuit van de koffiepot werden enkele tientallen koffiepottuitjes op ware grootte geproduceerd. Fraai staaltje ambachtswerk van Harry Tolsma. Hij paste een vernuftig systeem toe van een combinatie van handgesneden modellen met bewerkte gipsafdrukken. Tijdens de opname werden deze stuk voor stuk met pinnen op de pot geplaatst die zelf aan het decor was verankerd. De camera rijdt gelijktijdig beeld-voor-beeld achteruit. Deze trucage is geheel met de hand geproduceerd, zonder gebruik van robots of computers. De voorbereidingstijd was vanwege de complexe vorm van het te animeren object vele malen langer dan de opname.

George Pal

Hoewel slechts weinigen zich dit realiseren is de gebruikte techniek een verfijning van de techniek die George Pal al gebruikte in de jaren '30 van de vorige eeuw. Hij bedacht de methode om uitwisselbare figuren de suggestie van beweging te laten geven, zoals in Het Etherschip.

Opmerkelijk

In de jaren '70 kwam het concept niet meer van Joop Geesink, maar van reclamebureau's. Het was dus de visie van het bureau om het concept op deze wijze te benaderen. De koffiepot, zoals hier afgebeeld was al in 1974 antiek. Gebruikelijk was toen de glazen koffiekan, maar omdat het concept een tuit met knoop voor schreef werd gekozen voor dit model.
Jammer dat de muziek en voice-over dan zo braaf en tam zijn. Met andere muziek, tekst en vlotter camerawerk was dit filmpje veel spannender geweest.

Credits:Button-Terug-02

Adverteerder: Buisman
Regie
: Henk Kabos
Productiejaar: ca. 1974
Modellen: Harry Tolsma
Camera: onbekend, mogelijk Co Steenhorst
Formaat: 35 mm Eastmancolor
Lengte: 20 sec.
Realisatie: Toonder/Geesink studio's

 

 

NL EN
Dutch Czech English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Search on this site

Please publish modules in offcanvas position.