user_mobilelogo

These items are only available in Dutch. Translation offered by Google. Please select a language.

nlcsenfrdeiwitplptruskessvtr

Nieuw studiocomplex van Geesink's Dollywood 

1965

Vakblad “Film- en Bioscoopbrache”, 1 maart 1966.

De eerste steen is gelegd van de nieuwe studio's van Joop Geesink Artists.

Uit zijn jas gegroeid

De diverse productiemaatschappijen van Joop Geesink liepen in aantal op. Naast de poppenfilmstudio waren er onder meer een tekenfilmstudio, stripafdeling, speelfilmstudio, ontwerpers van theater en filmdecors en een projectenbureau dat zich inzette op exposities en attractieparken.

De oude locatie was onhandig en niet-representatief. Juist hierdoor ontstond een gemoedelijke werksfeer in het oude complex met een doolhof aan gangen en ruimtes. De nieuwe studio moest groot (groots) zijn en modern. In de media werd zelfs gesuggereerd dat deze studiohal de grootste van Europa was, zo niet dan wel van de gehele wereld. Dat vertelt iets over de omvang van het complex, maar ook over de exploitatiekosten.
Dit bijzondere gebouw had zeer hoge exploitatiekosten. Combineer dat met opkomende concurrentie en zeer grote onrendabele investeringen in een eigen themapark “Holland Promenade” en de oorzaak van een naderend instorting van het imperium is in beeld gebracht.
Zover zijn we n nog niet. Louise Geesink, dochter van Joop Geesink mocht de eerste steen leggen.

Opmerkelijk

Circa twintig jaar later zou dochtere Louise bij haar vader in de zaak komen. Dollywood bestond niet meer, maar Loeki de Leeuw leefde nog lang voort onder haar leiding. 

Lees ook: Nieuwe bedrijfruimte gereed

Vakblad “Film- en Bioscoopbrache”, 1 maart 1966.

Bron: Vakblad “Film- en Bioscoopbrache”, 1 maart 1966.

Tekst uit artikel

Nieuw studiocomplex van Geesink's Dollywood en Starfilm

"En mag ik dan nu vragen of jij, Louise, wilt overgaan tot het uitvoeren van deze plechtigheid?" Met deze volzin
nodigde Joop Geesink 19 februari 's middags om even over half vijf zijn jongste dochter Louise uit om de eerste steen te leggen voor het nieuwe studiocomplex dat op het ogenblik in aanbouw is. Zeer veel vrienden en relaties, alsmede het voltallige personeel van Joop Geesink’s Dollywood en Starfilm, de nieuwe N.V. in oprichting "Joop Geesink's Artists" en ook de staf van de Holland Promenade hadden zich die middag verzameld op het terrein aan de Wenckebachweg in Amsterdam, Over-Amstel, of beter gezegd achter de Duivendrechtsekade waar Joop Geesink al sinds 1946 zijn films produceert. Weldra is het afgelopen met de paviljoens. de losse studio's, de huisjes, de gebouwtjes en de gangetjes die al die jaren het hard groeiende bedrijf hebben gekenmerkt. Er komt nu vijf maal zoveel ruimte - 5000 m2, studioruimte met daaromheen moderne kantoren, hoewel modern met de persoonlijkheid van Geesink zelf, die nu eenmaal niet kan leven en werken in een gebouw dat alleen uit mooie trappen en kale deuren bestaat.
De intimiteit en de gezelligheid zullen ook in het nieuwe gebouw terugkeren, zij het nu gecombineerd met meer efficiency, in de functionele ruimten. Men hoopt vroeg in de zomer de studio in gebruik te nemen. De administratieruimten volgen later en het totale complex, waarin Dollywood, Starfilm, Holland Promenade en Joop Geesink's Artists onderdak vinden, zal begin volgend jaar klaar zijn.

Bron: Vakblad “Film- en Bioscoopbrache”, 1 maart 1966.

Back to historical news