Historische berichten

Recent geplaatst

Gastenboek / Reactions

Joop Geesink werkt met papieren poppen.

THE TRAVELING TUNE geeft vanaf 1961 Geesink’s Dollywood een nieuwe impuls. Met veel enthousiasme wordt deze film wereldwijd ontvangen en gewaardeerd.
Verteld wordt dat Joop Geesink een volledig nieuwe techniek heeft bedacht. Het is echter typische Geesink-publiciteit. Hoewel de filmstijl en -kleur origineel is, bestond de ‘paperdoll’, zoals deze techniek later genoemd zal worden, reeds in 1957. In "De Verzonden Klokken", geproduceerd door concurrent Marten Toonder, die toen incidenteel poppenfilms maakte, werd deze techniek al toegepast. Han van Gelder was voor Toonder de bedenker én maker van de eerste paperdoll-poppenfilm.

Opmerkelijk

De werkelijke aanleiding voor deze 'vernieuwing' zat meer in de productiekosten. Ook in 1961 gold arbeidsloon als een zware kostenpost. Poppen uit papier gemaakt waren goedkoper te produceren. Figuren en decors waren veel gestyleerder dan bij de traditionele poppenanimatie.

Terloops vermeldt dit artikel dat in 1962 gestart wordt met nieuwbouw van de nieuwe studio. Uiteindelijk start de bouw in 1965 en wordt de studio geopend in 1966. De reden van de vertraging is niet bekend.

Bron: De Waarheid, 4 november 1961

1961-TravelingTune-De-WaarheidButton-Terug-02

Klik op het artikel of hier voor een vergroting. Hieronder de HTML-versie


 

HTML-versie:

Bron: De Waarheid, 4 november 1961

Joop Geesink werkt met uit papier geknipte poppen.

Joop Geesink's „Dollywood" heeft een geheel nieuwe filmtechniek ontwikkeld, waarin uit papier geknipte poppen en rekwisieten worden gebruikt. Geesink is op dit idee gekomen, omdat hij weer iets nieuws op de wereldmarkt wilde brengen. Na dit materiaal geprobeerd te hebben in een aantal televisie-spots voor Engeland is nu de eerste grote film gereed gekomen „The travelling tune", die in opdracht van Philips is vervaardigd. De opnamen voor deze film, die tien minuten lang is, hebben anderhalf jaar geduurd. Nu men de techniek onder de knie heeft, kan men een soortgelijke film in de toekomst echter in een jaar maken.
Joop Geesink, die reclamefilms voor vele landen maakt, heeft ook al een filmpje tot stand gebracht, waarin uitsluitend glas voor de figuratie is gebruikt. Naar zijn mening zal echter de traditionele poppenfilm, zij het in modernere vormgeving, nooit verdwijnen. Midden volgend jaar hoopt Geesink te kunnen beginnen met de bouw van nieuwe studio's vlak achter het bestaande complex. Anderhalf jaar later moeten deze nieuwe studio's gereed zijn, maar Geesink loopt nu al met plannen rond om dan een grote speelfilm met poppen te gaan maken.


 

Dutch Czech English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Zoek binnen de website

Please publish modules in offcanvas position.