Historische berichten

Recent geplaatst

Gastenboek / Reactions

Geert Knoef over tekenfilm

Het tijdschrift “De Vrouw en haar huis” is al lang ter ziele. Het elitaire damesblad zou nog verschijnen tot 1973, waarna het opging in Ideaal Wonen.

In dit artikel komt assistent animator mejuffrouw Geert Knoef aan het woord. Zij werkt voor Marten Toonder Teekenfilmstudio. Het artikel vertelt hoe zij met de andere tekenfilmpioniers bezig is om gedurende het productieproces te leren hoe je een tekenfilm moet maken.
Interessant detail is dat basisvaardigheden van het animeren worden gebracht als grote uitvindingen. Vermoedelijk beschouwden de medewerkers van de studio dit ook zo. Een vakopleiding voor tekenfilm bestond niet.
Tevens is het vermeldenswaardig dat in 1943 juist een afsplitsing heeft plaats gevonden na een korstondige samenwerking van Toonder en Geesink. De illustraties uit de tekenfilmproductie komen vermoedelijk uit de Geesink-Toonder film "Pierus in de Contramine".

1943-Marten Toonder Tekenfilmstsudio

De werkfoto toont hoofdpersoon van het verhaal, Geert Knoef, in donker jasje midden. Rechtsonder Henk Kabos, die vanaf 1949 artistiek leider werd bij Joop Geesink. Met de overstap kwamen Geert Knoef en anderen ook mee naar Geesink.

Bron “De Vrouw en haar Huis” januari 1943 - nr 1.
Digitaal exemplaar welwillend beschikbaar gesteld door Jan-Willem de Vries, die dit artikel met divers ander gerelateerd materiaal uitbracht bij de herdruk van de Cursus Tekenfilm van Marten Toonder. Heruitgave september 2013.

1943-De vrouw en haar huis (Geert Knoef) 01  1943-De vrouw en haar huis (Geert Knoef) 02  1943-De vrouw en haar huis (Geert Knoef)  03  1943-De vrouw en haar huis (Geert Knoef) 04 Button-Terug-02

Klik op elk van de afbeeldingen voor een vergroting in nieuw venster.


 

Dutch Czech English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Zoek binnen de website

Please publish modules in offcanvas position.