Historische berichten

Recent geplaatst

Gastenboek / Reactions

George Pal naar Amerika, Joop Geesink viert NS-Feest.

In 1939 verschenen kort na elkaar twee verschillende artikelen. Ten tijde van publicatie werd waarschijnlijk door niemand enig verband gelegd tussen deze twee personen. Correct, want zakelijk noch privé bestond enige binding tussen George Pal en Joop Geesink.

De reden dat de redactie van Dutch Vintage Animation deze twee artikelen samen voegt, is dat Nederlandse poppenfilmer George Pal in juli 1939 naar Amerika vertrok voor zakenreis. Hij zou kortstondig terugkeren om in 1940 voorgoed te vertrekken vanwege de nazi-dreiging. Joop Geesink was in deze periode (1939) vooral met decorbouw van revues bezig. Het grote jubileumfeest van de Nederlandse Spoorwegen leverde voor Geesink veel werk op. Eén van de opdrachten was het maken van een tekenfilm. Kort na het vertrek van Pal zou Geesink in het begin van de Tweede Wereldoorlog een start maken met zijn tekenfilmcariëre. Deze tweeluik toont de toenmalige situatie van de vertrekkende en aankomende poppenfilmer.

Bron (George Pal): Soerabaijasch Dagblad*) 28 juli 1939
Bron (Joop Geesink) Nieuwe Leidsche Courant 21 september 1939

1939-Soerabaijasch handelsblad George Pal naar Amerika1939-09-21-Nieuwe-Leidsche-Courant-Spoorwegfeest-Lr  Button-Terug-02

*) Soerabaijasch Dagblad was een Nederlandstalig dagblad in de voormalige kolonie Nederlands-Indië.


 

 

Dutch Czech English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Zoek binnen de website

Please publish modules in offcanvas position.