Historische berichten

Recent geplaatst

Gastenboek / Reactions

Ze zijn het nog niet helemaal eens ...

Vlak na de oorlog (1946) ontstond behoefte aan een reclame-vakblad. Dit werd de "Ariadne". Dit blad zou tientallen jaren blijven bestaan als wekelijkse update voor de professionele reclamemaker.

In november van dat jaar werd melding gemaakt van de kleurenfilmproductie voor Van Nelle: The Big Four, of zoals hier bekend De Groote Vier. In december volgde een rectificatie samen met een recensie. De film haakte in op de na-oorlogse spanning die er heerste tussen de vier grootmachten: Verenigde Staten, Groot Brittannië, Rusland en Frankrijk.

Onderstaand bericht is een collage uit de maanden november en december 1946 waarin over deze productie wordt gesproken. 
The Big Four is zakelijk gezien een belangrijke doorbraak voor Joop Geesink. Het succes van Geesink klinkt door in de toon van de reclamerecensent. Van deze productie zal in die tijd deze ongebruikelijke reclameslogan blijven hangen: "Ze zijn het eens !!.... dat Van Nelle Koffie en Thee een Klasse apart is". De schrijvende journalist is hier ook van onder de indruk.

Big-Four-Ariadne-1946(collage) Button-Terug-02

Opmerkelijk

Opmerkelijk dat van te voren bekend is dat deze film met 30 kopieën in roulatie zou gaan. Of dit op feiten is gebaseerd kan men nu niet meer achterhalen. Verder wordt verteld dat de hoofdrolspelers zich in een speelgoedauto van 10 centimeter zouden verplaatsen, een onjuiste interpretatie. De limousine werd speciaal voor dit doel gebouwd en zal waarschijnlijk 1 meter lang zijn geweest. Een kostbaar rekwisiet. De makers waren zo vindingrijk om de eerste auto uit het beeld te laten verdwijnen voor de tweede binnen reed. De tweede auto was exact dezelfde wagen, waarbij alleen de motorkap was verwisseld.

Bron: reclamevakblad Ariadne, jaargang 1, november en december 1946
Klik op de foto voor een vergroting in een nieuw venster. 


 

Dutch Czech English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Zoek binnen de website

Please publish modules in offcanvas position.