Recent geplaatst

Gastenboek / Reactions

Verzonken Klokken - De boze Koster en brave Hendrik

Verzonken Klokken is van Toonder Studio’s. Geproduceerd onder creatieve leiding Han van Gelder.

Meisje in Nederlands kustplaatsje wordt belaagd door een koster met oneerbare bedoelingen. Zijn snode plannen krijgen een onverwachte wending wanneer de kerktoren met koster en al worden weggevaagd door een vloedgolf. Onder water begint hij aan een nieuw leven. De eer van het meisje is gered.

Deze oude stopmotionfilm verdient aandacht om een tweetal redenen.
Ten eerste: de maker Han van Gelder wordt later zelf een onafhankelijke filmmaker met een bijzondere staat van dienst. In tal van zijn latere films laat Van Gelder animatie-elementen terug komen.

Verzonken-Klokken   Verzonken-Klokken  Verzonken-Klokken   Verzonken-Klokken

Enkele voorbeelden van de innovatieve en ruimtelijke werking van de paperdolls door Han van Gelder

Ten tweede: deze film is vrijwel zeker de eerst bewaarde toepassing van de zogeheten paperdolltechniek. De animatiefiguren zijn van papier. De benaming "paperdoll" is op het moment van productie anno 1957 niet bekend. Vanaf 1962 komt het in omloop.
In 1962 claimt Joop Geesink de uitvinder te zijn van de paperdolltechniek met de introductie van The Traveling Tune. In feite is The Traveling Tune een verfijning van de techniek die hier door Han van Gelder is toegepast. Ere wie ere toe komt! Hoewel Van Gelder bij Geesink nooit op filmtitels heeft gestaan, heeft hij geruime tijd bij Geesink's Dollywood gewerkt. De kans is zeer waarschijnlijk dat hij zijn technische kennis over de paperdolltechniek, zoals toegepast in Verzonken Klokken, heeft overgedragen aan de Geesink staf.

Opmerkelijk:

  • Figuren in deze film zijn van papier. De animatiemogelijkheden zijn daardoor beperkt. Op sommige momenten worden de figuren ondersteund met nylon draadjes of transparante kunststof steuntjes. Deze werden geacht niet gezien te worden bij projectie. Geesink gaat met The Traveling Tune uit van een pop gemaakt uit blad-metaal voor een betere stevigheid van de figuur. De voorkant werd beplakt met papier vanwege een artistiek effect.
  • De film is in onderstaande weergave enigszins verschoten van tint. De oorzaak ligt in het basismateriaal: Eastmancolor is een kleurproces dat op termijn vervaagt. Er bestaan oudere films met veel briljantere kleuren. Die zijn echter opgenomen inTechnicolor.
  • Tevens opmerkelijk dat deze film een vrije productie is, zonder commerciële sponsor in de aftiteling.

Credits:Button-Terug-02

Titel: Verzonken Klokken
Productiejaar: 1957
Muziek: Jan Massëus
Producent: Marten Toonder
Regie: Han van Gelder
Décors: René Zwartjes
Camera: Theo Hogers
Lengte: 6 minuten
Opdrachtgever: vrije productie Marten Toonder Studio's
Formaat: 35 mm, Eastmancolor
Script & verteller: Jan Gerhard Toonder
Poppen & Animatie: Han van Gelder


NL EN
Dutch Czech English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Zoek binnen de website

Please publish modules in offcanvas position.