Recent geplaatst

Gastenboek / Reactions

Serenata Nocturna (1942)
Nachtelijke Serenade

Serenata Nocturna 
Mexicaan probeert vrouw te bekoren met een serenade aan haar balkon. Niets lukt, uiteindelijk brengt een Philips radio uitkomst.

 

 

Mijlpaal

Deze film Serenata Nocturna is de eerste poppenanimatiefilm waar Joop Geesink actief bij is betrokken. De titel vermeldt dat het uit de Geesink-Toonder studio afkomstig is, die zich in 1942 nog alleen met tekenfilm bezig houdt. Vanuit dat punt een historische mijlpaal.

Een zekere Dopey Scheffer zou begin jaren '40 in dienst zijn gekomen bij de "Geesink-Toonder Teekenfilmstudio" en bracht een grote belangstelling mee voor poppenanimatie. De overlevering vertelt dat dit de start is geweest voor deze film in poppenanimatie.

In de begintijd van het nieuwe medium reclamefilm, zoals bij deze, ontwikkelt de filmmaker het concept en zoekt daar vervolgens een sponsor bij. Geesink weet dat Philips enkele jaren eerder dure poppenproducties liet maken bij George Pál. Deze filmmaker is nu in Amerika, dus Geesink-Toonder zien hun kans schoon en maken een testje van één scene en overtuigen daarmee Philips topman Sies Numan van de potentie. Numan vindt de beelden wel schokkerig, maar verleent opdracht tot realisatie.

George Pál

Wie deze film heden vergelijkt met de oudere George Pál films zal in eerste instantie constateren dat deze Seranata Nocturna in zwart-wit is, terwijl de oudere Pál films in kleur zijn. Kleurenfilm is vanwege de oorlogsschaarste nauwelijks verkrijgbaar. 

Opmerkelijk is de vormgeving van de figuren die veel menselijker ogen dan bij Pál, duidelijk de Geesinkstijl in ontwikkeling. De techniek om een pop geloofwaardige expressies te geven, moet nog worden uitgevonden. In deze film worden verschillende uitwisselbare geboetseerde koppen gebruikt. Met de komst van Harry Tolsma in 1947 wordt deze techniek geperfectioneerd. Nieuw in deze productie is de toepassing van flexibele ledematen. George Pál gebruikte tot dusverre starre voorgevormde armen en benen die op de filmset werden uitgewisseld. De voormalige medewerkers van George Pál konden onder leiding van Geesink voor het eerst een flexibele animatiepop toepassen. Deze film heeft in feite de primeur van de flexibele animatiepop.

Een oplettende kijker ziet dat hier fragmenten van mensenhoofden en soms handen voorbij flitsen. De poppenanimator is in die situatie per abuis gedeeltelijk in beeld gebleven. De camera’s uit de jaren ’40 hebben nog geen spiegelreflex systeem. Animators leerden hieruit dat ze voortaan meer afstand moesten nemen bij de opnamen. Hierboven een foto van een verkeerd gemonteerd negatief. De camera-assistent toont het scene-bordje. Deze frame is per ongeluk blijven zitten. Kleine foutjes als deze zijn binnen de latere Geesink films zeldzaam.

Opmerkelijk

Verschillende close-up shots tonen bij weergave rechts in beeld een visuele storing. Een rafelig beeld. Wie dit beeld-voor-beeld bestudeert ziet dat de animator vaak ten deel in beeld is. Door met de muis over onderstaand linker beeld te schuiven wordt het gezicht van de animator getoond. Oorzaak lag in het feit dat de oude camera's een zoeker had die niet door de lens kon kijken. In latere films zou men rekening houden met dit zo geheten Parallax-effect door de animator geheel uit het decor te laten stappen alvorens de film werd belicht.

Serenata-blooper-GEZICHT in beeld Serenata-geboetseerde-kop

Links: Voorbeeld van een scene met veel bloopers. Rechts: detailvergroting toont geboetseerd gezicht met sterke kleur- en vormverschillen met een naad in het achterhoofd.

Serenata-blooper-01-Scenebord

Het eerste frame met een blooper: scenebord is 1 frame in beeld en niet alle studiolampen zijn aan.

Credits:

 

   

 

 

 

Terug naar itemoverzicht

Titel:  Seranata Noctura
Opdrachtgever:  Philips
Lengte:  3 minuten
Productiejaar:  1942
Formaat:  35 mm, zwart/wit                                               
Script:  Joop Geesink & Marten Toonder
Poppen:  Dopey Scheffer
Poppenkleding:  Phiny Dick (echtgenote van marten Toonder)
Decors:  Hagemeijer & Loek van Delden
Verdere medewerkers  Jan Duyfvetter, John van der Meulen en Bertus Outmayer       
     

NL EN
Dutch Czech English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Zoek binnen de website

Please publish modules in offcanvas position.