Recent geplaatst

Gastenboek / Reactions

Geheime Wapens (1948)

Geheime-wapens machinesNa een kijkje in een geheimzinnige fabriek verschijnt de kop 'Nieuwe geheime wapens gevonden!' in een extra editie van de krant. Tijdens het Internationale Vrouwencongres zal de eerste demonstratie plaatsvinden en aldaar blijkt het geheime wapen BK Emaille te zijn.

Opmerkelijk

Deze animatiefilm heeft, zeker voor het productiejaar 1948, een hoog tempo van beeldmontage. Tevens is dit een film die met muziek en beeld aan de oorlogssfeer appelleert. Voor een reclamefilm is dit in wezen negatief. Dreiging, prikkeldraad, zoeklichten, gluren door een raam. Geesink weet het verhaal toch een wending te geven die een glimlach ontlokt. De kracht van Geesink.

Geheime-wapens-titelkaart 
Onheilspellende titels en kolosale machines (boven) in Geheime Wapens

Opmerkelijk 2

De vertelwijze wijzigt zich abrupt halverwege de film. Na opgebouwde spanning met een bijna thriller-achtige benadering volgen grote krantenkoppen, waarin wordt aangekondigd dat er een demonstratie komt ... op een congres voor huisvrouwen. Zodra het merk BK in beeld wordt gebracht, is de film in feite afgelopen. BK's emaille pan, niet bepaald een geheim wapen. Nu zou het als anti-climax worden beschouwd.
Deze vreemde combinatie van ingrediënten is allicht de reden geweest dat deze film niet tot de klassiekers is gaan horen, De Big Four (1946) wel. De film is verder knap gemaakt, met prachtig gebruik van zwart-wit beeld en imposante machines.

Credits:

Button-Terug-02

Titel: Geheime Wapens
Productiejaar: 1948
Opdrachtgever: BK-emaille fabrieken
Lengte: 2 minuten
Formaat: 35 mm Zwart-Wit
Creatieve leiding Jószef Misik
Animatie: onbekend, vermoedelijk Jószef Misik en/of Jules Balázs
Decors: Theo Doreleijer e.a.
Poppen: Harry Tolsma e.a.


 

NL EN
Dutch Czech English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Zoek binnen de website

Please publish modules in offcanvas position.