Recent geplaatst

Gastenboek / Reactions

Melk, Boter en Kaas!

In Dutchy de Baas lost het onvermoeibare boertje tal van problemen op dankzij de kracht van melk, boter en kaas.

Sinds de introductie van dit logo van het Nederlands Zuivel Bureau als geanimeerde mascotte met de film A Dream Comes True (1955) is het succes van dit boertje niet meer te stuiten.
Geesink heeft een goede opdrachtgever gevonden in dit promotiebureau en maakt meerdere poppenfilms met Dutchy. Onderstaande titel is de eerste van een tweeluik. Deel 1 is gelukkig teruggevonden en in het archief opgenomen.

Dutchy-De Baas

Still uit Dutchy de Baas (1957). Melk doet wonderen voor de Nederlandse architectuur


Deel twee uit 1958/59 is tot heden niet beschikbaar. De inhoud van de ontbrekende film willen wij u niet onthouden. Terwijl een mannelijke commentaarstem middels een vrolijk liedje het verhaal vertelt, tonen de beelden verschillende scenes waarin Dutchy mensen helpt met behulp van de Nederlandse zuivelproducten zoals boter, melk en kaas. Zo helpt hij een verkeersagent, een vermoeide secretaresse, een ziek jongetje die niet kan buiten spelen en een wielrenner die de Tour de France rijdt. Tot slot klinken nog drie reclame slogans: 'Met melk meer mans; roomboter is niet te vervangen; doe nog meer met kaas.'

Opmerkelijk

Alle Dutchy films zijn in een tijdsbestek van 6 jaar geproduceerd. Soms meerdere films in 1 jaar. Allicht dat dit verklaart dat de creatieve leiding van de films bij meerdere art directors lag en dat bijna alle belangrijke poppenanimators één of meerdere films hebben gemaakt. De totale doorlooptijd van schets tot vertoningskopie bij een 3 minuten film als deze zal ca. een half jaar zijn geweest.

Ook opmerkelijk

Bij eerdere Dollywood animatiefilms werkten Geert Knoef en Joop Bekker samen (Piccolo, Saxo en Co, Dutchy Overwinnaar e.a.) Deze gedeelde werkzaamheden leidde in dit jaar tot één van de Dollywood huwelijken. Op deze film staan daarom “Geert en Joop Bekker” vermeld.

Credits:

Button-Terug-02

Titel: Dutchy de Baas
Opdrachtgever: het Nederlands Zuivel Bureau (NZB)
Productiejaar: 1957/58
Lengte: 3 minuten
Formaat: 35 mm Technicolor
Art director: Henk Kabos
Muziek: Dolf van de Linden
Zang: onbekend
Animatie: Geert Bekker-Knoef, Joop Bekker
Poppen: Harry Tolsma e.a.
Poppenkleding: Lia Sten


 

NL EN
Dutch Czech English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Zoek binnen de website

Please publish modules in offcanvas position.