Recent geplaatst

Gastenboek / Reactions

Het Gebroken Hart (1947)
Een Ontroerend Drama

1947-Het gebroken HartJongeling is verliefd op meisje, maar meisje bezwijkt voor geld. De jongen dreigt te sterven maar wordt gered door Van Nelle Koffie.

Opmerkelijk

Deze poppenfilm verscheen een jaar na The Big Four, voor dezelfde adverteerder: Van Nelle Koffie. Inhaken op het succes kostte een jaar produceren. Hier een wat luchtiger onderwerp. Een vermeend volkstoneel. Wederom een charmant poppenfilmpje waarin de technische vooruitgang van Geesink en zijn medewerkers te zien is. Het lopen in de sneeuw is een prachtige scene, evenals het staren vanaf de brug.

De prille techniek komt herkenbaar in beeld met een close-up van de hand van de jongeling waar in zijn gebroken hart ligt. In dit shot is te zien dat handen van stof werden gemaakt. Een klosje hout met een paar stukjes koperdraad was de basis. Over ieder draadje, dat een vinger voorstelde, kwam een stuk fietsventielslang als opvulling. Hier over heen werd van tricot een handschoen genaaid.

Opening scene

De eerste scene toont een hek met daarbij een bloemendame. Een antieke fiets komt voorbij en de jongeling stopt voor bloemen. Bijna twintig jaar later wordt deze scene nog eens dunnetjes overgedaan in de jubileumfilm “Philips Cavalcade – 75 Years of Music”. Deze remake is onovertroffen. Een fantastisch decor met vele poppen. Door deze twee scenes naast elkaar te leggen, wordt de grote technische en artistieke groei van Dollywood in beeld gebracht.

1947-gebroken-hart Philips-Cavalcade-Lrs

Links: Het Gebroken Hart (1947) bloemenvrouw in de avond bij een hek; rechts zelfde situatie uit Philips Cavalcade. Een artistieke knipoog van de makers twintig jaar na dato.

Button-Terug-02

Credits:

Titel: Het Gebroken Hart
Opdrachtgever: De Erven van Van Nelle
Lengte: 4 minuten
Formaat: 35 mm, zwart-wit
Productiejaar: 1946/47
Geen verdere informatie beschikbaar


 

NL EN
Dutch Czech English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Zoek binnen de website

Please publish modules in offcanvas position.