Recent geplaatst

Gastenboek / Reactions

The 'Electric Light Orchestra' avant la lettre

Het filmpje Philips Lamp Light Band is zonder gesproken tekst waarin lampen tot mensen zijn getransformeerd. Uiteraard leven ze in de nachtelijke uren want dan komt hun licht tot leven. Een lampenmannetje woont in de schemerlamp. Hij neemt zijn vriendin mee naar de dierentuin waar ook een orkest speelt. Alles en iedereen is van Philips gloeilampen gemaakt.

De figuren zijn star van vorm. Een lamp mist een ruggengraat en nek. Om die reden werden sommige figuren uit meerdere lampen opgebouwd. Bijna alle animatiefiguren werden uit hout gedraaid en wit gespoten. Daar waar de figuren moesten oplichten, werd een beschilderde echte lamp gebruikt. Het orkest heeft hier deze toepassing.
Bij serie-producties werd ook vaak een model gereproduceerd in gips. Uit een gietmal konden exacte replica’s gemaakt worden. Door een handigheid kon men een luchtbel in het gips gieten waardoor gewichtsbesparing ontstond.
Om de relatief zware modellampen te laten lopen, werd gebruik gemaakt van starre beentjes die uit hout of metaal waren gemaakt. Voor één stap waren ca. 20 uitwisselbare benensets nodig.

LampLightband  1957 Het vrije volk 02-05-1957 Prijs voor lamplightband

Klik op de foto voor een vergroting in nieuw venster. Houten lampen; op de voorgrond een voorbeeld zonder ruggengraad of beweegbare nek.

Rechts: artikel uit 1957 Het vrije volk 02-05-1957 Prijs voor lamplightband

Opmerkelijk

Dollywood heeft voor Philips meerdere van dit soort filmpjes gemaakt. Steeds treden lampen op als mensen. Er is ook een film gemaakt over een Miss verkiezing  (Philips Light Contest - 1959) waarin elegante dameslampen in een fitting stappen om door een steeds uitzinniger wordende jury te worden geprezen. Allen zijn 100%.
Een andere productie is met een lampencircus. Hier dreigt een acrobaat uit de trapeze te vallen. Dat zou voor een glazen lamp fataal zijn. Een “echte” mensenhand redt de lamp met een schepnet. Groot applaus – einde.
Deze filmpjes ontbreken helaas in onze collectie. 

Credits:Button-Terug-02

Titel: Philips Lamp Light band
Productiejaar: 1957
Lengte: 3 minuten
Formaat: 35 mm Technicolor
Art Direction: Henk Kabos
Animatie: Jozef Misik
Modellen: Theo Doreleyer, Harry Tolsma


 

NL EN
Dutch Czech English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Zoek binnen de website

Please publish modules in offcanvas position.