Historische berichten

Gastenboek / Reactions

George Pal met Oscars bekroond.

Journalist van De Telegraaf gaat na 20 jaar weer bij George Pal op bezoek. Nu een gevierd filmmaker in Hollywood. 
Klein schoonheidsfoutje: het artikel beweert dat Joop Geesink een oud-medewerker van Pal zou zijn geweest, dat is niet correct. Geesink heeft nimmer met (of voor) George Pal gewerkt. Wel heeft hij tal van oud-medewerkers naar Dollywood gehaald, nadat Pal naar de VS was vertrokken.

Bron: De Telegraaf, 17 juli 1959.

1959 George Pal is begrip in Hollywood Button-Terug-02

Klik op het artikel of hier voor een vergroting. Lees hieronder de HTML-versie.


Van onze correspondent.

NEW YORK. Juli 1959
GEORGE PAL heeft bekend gemaakt, dat zijn volgende project een verfilming is van de Sprookjes van de gebroeders Grimm. Hij wil trachten tekenwerk en natuurlijk actie te combineren en bovendien de figuren van de gebroeders Grimm zelf op het doek te brengen.
Ruim een week geleden ontmoetten wij Pal in Hollywood. Het scheen niet veel meer dan 20 jaar geleden, dat wij in Eindhoven hadden kennis gemaakt, waar Pal toen pionierde met zijn bewegende poppetjes, Joop Geesink zijn beste assistent was, Loupaert en Sies Numann van Philips zijn vurigste supporters. Pal zag er nog even jeugdig uit en zijn accent was even Hongaars als toen.
De zoon van H. G. Wells, een van de zwoegers in Engelands filmisch oerwoud en een persoonlijk vriend van George, had hem zo juist de rechten verkocht op de „Time Machine", één van de meer optimistische boeken van de Britse ondergangsprofeet, waarin Wells de mensheid althans nog ettelijke malen Methusalems leeftijd op aarde heeft gegund.
“Heet dat in het Nederlands, niet „een golfje naar mijn hand?" vroeg Pal. Wij hadden het hart niet de man, die twintig jaar geleden Nederland heeft verlaten en zich nog zoveel van ons taalidioom herinnerde, te corrigeren. Wij raakten enthousiast en misschien, dat wij George Pal aanstaken.

Goede school

„Ach, het was zo leuk, in die ouwe tijd. Het was een goede start en een goede school. En kijk eens hoe we het er allemaal vanaf hebben gebracht.
Joop is een succes. Sies is een Europese beroemdheid geworden. Loupaert - vanzelfsprekend.
En wij zijn steeds vrienden gebleven. Niets heeft mij meer plezier gedaan dan de enthousiaste brief, die Sies mij schreef nadat ik met “Tom Thumb" verleden jaar Oscar nummer 5 had gewonnen. Het is goed wanneer je vrienden je niet vergeten."
Wie in de stroom van Oscars, die Hollywood jaarlijks over het filmfirmament uitstort, de erkenningen van George Pal uit het oog heeft verloren, zij eraan herinnerd dat Pal’s bekroning de speciale effecten gold voor zovele „science fiction"-films: “Destination Moon", „When Worlds Collide" en “Conquest of Space".
Zijn eerste erkenning in Amerika kwam door zijn ontwerp van het eekhoorntje, dat in „The Great Rupert" de hoofdrol speelde tegenover Jimmy Durante. Daarna ontdekte hij de „markt" voor pseudowetenschappelijke films, waarbij hij vaak zijn filmteken- en trucwerk met live action combineerde.
Het succes van H. G. Wells' "War of the Worlds" leidde tot zijn huidig project, de „Time Machine", het avontuur van de jonge man, die van het jaar 1900 tot 802.701 A.D. reist en ervaart dat ook dan nog een strijd om de vrijheid gestreden moet worden tussen de aardbewoners en de holbewoners, beneden hen.
Pal is zijn eigen baas. Hij werkt zijn eigen plannen en filmobjecten uit, spendeert maanden en kapitalen aan een scenario, loopt vervolgens de studio's af om het „pakket" te verkopen.
„Dan ben ik zakenman-af, en wordt weer filmregisseur of producent. Misschien blijf ik nog voldoende zakelijk georiënteerd om mij ervan te vergewissen, dat wij onze tijd en ons budget, goed besteden. Ik werk ten slotte voor mijn standje.”


 

Dutch Czech English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Search on this site

Please publish modules in offcanvas position.