Gastenboek / Reactions

Sparen voor mooie spullen

Muzikale animatiefilm waarin reclame wordt gemaakt voor verschillende vormen van sparen. De briefjes en munten dansen op de muziek, verdwijnen naar "spaarland" en komen verveelvoudigd weer terug. De slagzin is: "Zuinig is zilver maar sparen is goud".

Eerst wordt gezegd dat mensen moeten werken om geld te krijgen. Hiervan moeten de inkopen worden gedaan en de vaste lasten (een huisje) worden betaald. Als er dan nog wat over is, hoe weinig ook, dan kan dit het beste naar "spaarland" gestuurd worden. Verschillende vormen van sparen worden vervolgens getoond. Alle kleine beetjes helpen en zorgen ervoor dat het huisje gevuld wordt met spullen en verfraaid kan worden.

Spaarroussel (1966)Spaarroussel (1966)Spaarroussel (1966)

Still uit de Spaarroussel. Foto midden: Merk op hoe in de film het decor subtiel van kleur wisselt!

Opmerkelijk

Deze gedateerde en trage film heeft een titel die refereert naar de carrousel van de kermis. Klaarblijkelijk moest het onderwerp “Sparen” als een feestje worden geprofileerd in een tijd van naoorlogse wederopbouw. Men was zuinig.
Voor de technische realisatie is gekozen voor een ‘paperdoll techniek’ die midden jaren ’60 zeer populair is geworden dankzij de prijzen winnende film The Traveling Tune (1962).

Een bijkomstig voordeel van deze toegepaste techniek is dat decors en figuren sterk gestileerd konden worden en daarmee goedkoper geproduceerd. Wanneer de kijker zich realiseert dat alle munten en bankbiljetten individueel zijn geprepareerd om vervolgens per stuk door het beeld te worden geanimeerd, kan men zich inleven dat de dansscènes en het getoonde vuurwerk zeer tijdrovende opnames waren. Helaas is de film ondanks alle inspanning niet gekomen tot het spetterende niveau van The Traveling Tune.

Credits:Button-Terug-02

Titel: Spaaroussel
Klant: Rijkspostspaarbank
Lengte: 7 minuten
Productiejaar: 1966
Script: Bert Kroon
Muziek: M.C. Bruyn
Animatie: Miklos Körmendy
Art Direktie: E. Outmayer
Kopie beschikbaar gesteld dankzij welwillende medewerking van de Haagse Filmbank

NL EN
Dutch Czech English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Search on this site

Please publish modules in offcanvas position.